Sinds een maand werken we bij voetencentrum Fijner Lopen met het leestenontwerpprogramma Lutracad.

Na het maatnemen worden de “gipsmodellen” van de voeten met een 3D-scanner digitaal zichtbaar gemaakt in het computerscherm. We kunnen met behulp van het CAD-CAM (Computer Aided Design-Computer Aided Manufacturing) programma Lutracad 3 dimensionaal de leesten ontwerpen die passen bij de voeten.

Zo kunnen we het neusmodel maken dat bepalend is voor het uiterlijk van de schoen. Ook verwerken we de hoogte van de tenen en de hakken. Bijzondere zaken als een beenlengteverschil kunnen nu allemaal met de computer worden ontworpen.

Als we tevreden zijn met de leesten zoals ze op het computerscherm staan komt de volgende stap. We sturen de leest-ontwerpen via een email naar een bedrijf in Emmen. Dat bedrijf heet Ortho Solutions en is gespecialiseerd in het frezen van beukenhouten leesten. Ortho solutions beschikt over moderne computergestuurde frezen.

De grote voordelen van deze werkwijze zijn de grote nauwkeurigheid en schone werkwijze. Tevens scheelt het computergestuurde frezen ons levertijd. Nu passen we altijd een week na het aanmeten!