Orthopedische OSA-schoenen:

Wat zijn ze en hoe verloopt de procedure?

OSA, oftewel Orthopedische Schoenen A, zijn op maat gemaakte schoenen die speciaal ontworpen zijn om mensen met voet-, houdings- of mobiliteitsproblemen extra ondersteuning en comfort te bieden. Deze schoenen worden individueel aangepast aan de voetvorm en behoeften van de drager, waardoor lopen comfortabeler en pijnvrij wordt.

Voor wie?

OSA is geschikt

voor mensen met:

Voetafwijkingen zoals platvoeten of een holvoet
Hallux valgus (scheefstand van de grote teen)
Diabetesvoet en slecht genezende wondjes
Beenlengteverschil
Artritis of gewrichtsproblemen
Rug-, knie- of heupklachten veroorzaakt door een verkeerde voetstand

Omdat OSA volledig op maat wordt gemaakt, zorgen deze schoenen voor de juiste pasvorm, ondersteuning en drukverdeling. Dit helpt niet alleen om pijn te verminderen, maar ook om verdere klachten te voorkomen.

Wij begeleiden je stap voor stap in het traject om deze schoenen te verkrijgen en werken nauw samen met huisartsen en specialisten.

Procedure voor het verkrijgen van 

orthopedische OSA-schoenen

1. Adviesgesprek bij ons

De eerste stap is een adviesgesprek met onze orthopedisch schoentechnicus. Tijdens dit gesprek analyseren we je voeten, looppatroon en klachten. Op basis van onze bevindingen kunnen wij een schriftelijk advies opstellen voor jouw huisarts.

2. Verwijzing via de huisarts

Met onze adviesbrief kan de huisarts beoordelen of een verwijzing naar een specialist nodig is. Dit kan een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of een andere specialist zijn. De specialist bepaalt of je in aanmerking komt voor OSA-schoenen en of deze worden vergoed door je zorgverzekering.

3. Direct contact na verwijzing van een specialist

Heb je al een afspraak gehad bij een orthopedisch chirurg of een andere specialist en een verwijzing voor orthopedische schoenen ontvangen? Dan kun je direct contact met ons opnemen voor een afspraak. Zorg ervoor dat je de verwijzing van de specialist meeneemt naar je afspraak, zodat we het proces meteen kunnen starten.

4. Vrije keuze in orthopedische schoenmaker

Je hebt zelf de keuze bij welke orthopedische schoenmaker je de schoenen wilt laten maken. Mocht je twijfelen of advies willen, dan helpen wij je hier graag bij.

5. Spreekuur met de revalidatiearts

Wij werken samen met revalidatieartsen en draaien gezamenlijke spreekuren. Dit betekent dat wij bij jouw afspraak met de specialist aanwezig kunnen zijn om direct advies te geven over de beste schoenoplossing. Dit versnelt het proces en zorgt voor een beter afgestemde oplossing.

6. Aanmeten en modelkeuze

Na goedkeuring van de specialist kom je bij ons terug voor een uitgebreide voetmeting. We bespreken jouw voorkeuren en kiezen samen het model en de materialen die het beste bij jou passen. Neem via deze link alvast een kijkje voor de schoenen die u kunt uitzoeken.

7. Passen van het proefmodel

Om de perfecte pasvorm en ondersteuning te garanderen, maken wij eerst een proefmodel. Dit model wordt gepast en indien nodig aangepast voordat de definitieve schoenen worden vervaardigd.

8. Levering van de schoenen

Na goedkeuring van het proefmodel worden de definitieve schoenen op maat gemaakt en geleverd. Tijdens de aflevering geven we advies over het inlopen en onderhoud van de schoenen.

9. Controle en nazorg

Na enkele weken plannen we een controleafspraak om te controleren of de schoenen goed functioneren en comfortabel zitten. Indien nodig kunnen we nog aanpassingen doen.

Wat krijgt u vergoed?

Financieel traject

Het financiële traject voor orthopedische OSA-schoenen bestaat uit de volgende kosten:

Declaratie – Wij declareren de schoenen pas na aflevering bij de zorgverzekering.
Eigen risico – De zorgverzekering brengt het wettelijke eigen risico van € 385,- in rekening (indien dit nog niet is verbruikt).
Eigen bijdrage – De wettelijke eigen bijdrage voor de schoenen bedraagt € 134,-.

Reservepaar schoenen

Omdat je altijd over twee adequate paren schoenen moet beschikken, mag je drie maanden na levering van het eerste paar een reservepaar aanvragen.

Gebruikerstermijn van de schoenen

  • Het eerste paar heeft een gebruikerstermijn van 18 maanden.
  • Het reservepaar heeft eveneens een gebruikerstermijn van 18 maanden.
  • Let op: Voor het reservepaar kunnen de regels per zorgverzekeraar verschillen. Neem daarom altijd vooraf contact met ons op, zodat wij met je mee kunnen kijken en je kunnen adviseren over de mogelijkheden.

Garanties & reparaties

Op jouw schoenen biedt Fijner Lopen garantie:

3 maanden garantie op de pasvorm.
6 maanden garantie op de technische uitvoering.
(De garantie gaat in vanaf de datum van aflevering.)

Reparaties kunnen ook door ons worden uitgevoerd. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Bij problemen met je schoenen – van welke aard dan ook – verzoeken wij je direct contact met ons op te nemen. Je krijgt dan binnen 48 uur een controle-afspraak.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!

× Hoe kunnen we helpen?